woensdag 6 februari 2013

'En het land zwijgt..'

Het is al weer 60 jaar geleden dat de watersnoodramp plaats vond. Op 31 januari 1953, toen het water de gehele dag eigenlijk al uitzonderlijk hoog stond, braken de dijken door. Grote delen van Zeeland en Zuid-Holland kwamen onder water en een groot deel van de infrastructuur werd verwoest. Daarnaast kostte dit het leven van 1835 mensen.

Nu, 60 jaar later, is er op het eerste oog nog maar weinig te zien van deze ramp. Afgelopen vrijdag, 1 februari 2013, hebben we met 17 jeugdbestuurders het gebied rond Numansdorp bezocht, waar in totaal 56 inwoners omkwamen.

De dag begon op het hoofdgebouw van waterschap Hollandse Delta, waar we onder het genot van een kopje koffie werden verwelkomd door dijkgraaf Jan Geluk.
Per bus reden we richting de ambachtsheerlijkheid in Numansdorp, onderweg hier naar toe werd ons al wat verteld over de geschiedenis van de ambachtsheerlijkheid in de regio.
In een oud gebouw van de voormalige Ambachtsheerlijkheid Cromstrijen werd ons verteld hoe de ambachtsheerlijkheid onder water liep en wat de gevolgen hiervan waren. We kregen een film te zien over die beruchte nacht in '53, waarin vele getuigen hun verhaal vertelden over hoe ze in éen nacht alles wat hun dierbaar was verloren.
En zoals de titel van de film luidde: 'En het land zwijgt', zo was de zaal stil. Allen waren we onder de indruk door wat we zojuist in deze film hadden gezien en gehoord.

We vervolgden de dag met een bezoek aan het plaatselijke monument van de watersnoodramp in Numansdorp. Onderweg hier naar toe kwamen we langs een wit huis, dat ook in de film te zien was, en als éen van de weinige huizen op de voormalige ambachtsheerlijkheid is blijven staan. Op dat moment drong het wel even tot mij door met wat voor een grote kracht het water hier moet zijn gegaan om al deze boerderijen en huizen geheel te verwoesten en hoe groot het leed voor de burgers moest zijn geweest die dit hebben meegemaakt.

Na een heerlijke lunch in het Schippershuis, wat tijdens de watersnoodramp diende als opvang, zijn we naar basisschool De Dubbeldekker gegaan. Hier hebben we samen met de kinderen van de groepen 6,7 en 8 een Scandinavisch huisje geknutseld. Deze huizen bood Scandinavië aan het getroffen gebied aan als onderkomen. Nog steeds staan er in deze omgeving van dit soort huizen.



Al met al een zeer gezellige, maar vooral ook indrukwekkende dag!

Klik hier voor de link naar het filmpje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten